onsdag den 18. september 2013

Robert Littell: Unge Philby, 2013

Også i virkelighedens verden hoppede det tyvende århundredes nok mest berømte spion, britiske Kim Philby (1912-88), af til Sovjetunionen i 1963. Han blev rekrutteret som sovjetisk spion i 1934 og senere som britisk ditto. Robert Littell stiller så spørgsmålet i den biografiske roman Unge Philby: Hvis side var Philby egentlig på?
Bogen giver en række nedslag i årene 1933-1945 i London, Wien og Moskva, og gennem forskellige personer tegnes et portræt af den unge og usikre Philby, der efterhånden udvikler sig til en dreven taktiker. De forskellige fortællerstemmer er udover Philbys kæreste fra tiden i Wien og senere kone flere af hans forskellige sovjetiske kontaktpersoner, vennen fra studierne i Cambridge og spionkollega Guy Burgess og flere andre.
Det er ikke en traditionel spionroman. For det første er personerne alle taget fra det virkelige liv, omend de her optræder i fiktiv form. Desuden er bogen opbygget som interviews af de pågældende, så der efterhånden tegner sig et samlet begivenhedsforløb, som dog bestemt ikke entydigt peger på en løsning af gåden Kim Philby, da flere af de interviewede kommer med modstridende versioner.
Det jeg egentlig bedst kunne lide ved bogen, er at den er et rigtigt godt tidsbillede af Europa især i årene op til udbruddet af anden Verdenskrig. Det og den fornemmelse Littell giver læseren af en Philby, hvor man har en fornemmelse af, at der inde bag facaden på ham gemmer sig en anden person, der rummer en tredie osv, er fint skrevet og gør bogen værd at læse.
***1/2 
(Klim, 232 sider. Udgivet 6. september 2013. Oversat af Ib Poulsen fra engelsk: Young Philby, 2012)
Se mere om bogen på Litteratursiden
Lån bogen på bibliotek.dk
Læs anmeldelse fra Information

Ingen kommentarer:

Send en kommentar