mandag den 30. september 2013

Ny skønlitteratur - oktober 2013

Oktober bliver en ret heftig måned på den skønlitterære danske bogfront op til Bogforum i Bellacentret i november. Så det er bare om at komme i gang med omtalerne af, hvad der så kommer.
Jeg lægger ud med Mellem rødt og sort, der er tredie del af Jan Guillous serie Det store århundrede, der i dette bind er nået til 1920'erne. At jeg tager den først er ikke så meget pga serien, som jeg endnu ikke har læst, men for at det flotte omslag af svenskeren Erik Thunfors bliver månedens vignet. Bogen kommer d. 24. oktober. Klik endelig på billedet for at se det i stort format!
Hvis vi lige bliver ved svenske fortsættelser et øjeblik, så kommer Per Olov Enquist med Lignelsesbogen (11.10), opfølgeren til den selvbiografiske roman Et andet liv (2009), der ikke mindst blev talt om, fordi Enquist skrev om sin lange karriere som alkoholiker. I Lignelsesbogen er fokus dog på hans karriere som forfatter og på hans forældre.
Et stykke væk fra det nordiske er den afdøde chilenske anmelderdarling Roberto Bolano, der får sin Nocturne for Chile udgivet d. 14. oktober. Den katolske præst Urrutia ligger for døden. Hans liv passerer revy for ham i en feberdøs. Personer som Ernst Jünger og Pablo Neruda bliver en del af handlingen, det samme gør Opus Dei og undervejs påtager hovedpersonen sig blandt andet at undervise general Pinochet i marxisme.
Amerikansk-domenikanske Junot Diaz, der bl.a er forfatter til den pragtfulde Oscar Wao & hans korte og forunderlige liv udgiver novellesamlingen Sådan mister du hende (29.10). Her dissekerer Díaz kærlighed i alle dens former - besat kærlighed, forbudt kærlighed, forsvindende kærlighed, moderkærlighed. Dén glæder jeg mig rigtig meget til!
Et af sæsonens store nye navne kan vise sig at blive den 39-årige amerikaner Ayana Mathis og hendes debutroman Hatties tolv stammer (29.10). Da bogen kom i USA i februar fik den dundrende flotte anmeldelser og promovering i Oprah Winfrey's bogklub. Bogen handler om den sorte pige Hattie, der 15 år gammel flygter fra Sydstaterne i 1923 og begiver sig nordpå til Philadelphia til en tilværelse, hun kun kan håbe på bliver bedre. I New York Times skrev, bogen er en "extraordinarily powerful debut novel".
En anden yngre sort kvinde, der debuterer på dansk er Jesmyn Ward og hendes Hvad reddes kan (11.10). Den vandt i 2011 USA's mest prestigefyldte skønlitterære pris, 'National Book Award', for denne, som forlaget Klim skriver, "stramt komponerede og smukt fortalte roman, der i tilgift rummer et meget stærkt og mindeværdigt portræt af en ung kvinde".
En europæisk debutant på dansk er den belgisk-flamske Peter Terrin, der for Vagten (17.10) blev tildelt European Union Literature Prize i 2010. Michel og Harry holder vagt ved den eneste indgang i kælderen til en bygning med 40 luksuslejligheder. En dag rejser alle beboerne undtagen en uden nogen forklaring. Vagternes eneste bindeled til verden udenfor er en chauffør, som kommer med forsyninger til dem, men der begynder at blive længere mellem besøgene. Og hvor bliver den tredje vagt af, som skulle komme?
Der er  bare mange bøger i denne måned, så vi tager lige hurtigt resten af de udenlandske bøger, som jeg har fundet det værd i det mindste at nævne, i kronologisk rækkefølge efter udgivelsesdato: Forlaget Vandkunsten lægger for med to bøger d. 9. oktober: Den amerikanske stand-up'er, filminstruktør (vinder af specialpris i Cannes 2005) og nu også forfatter Miranda July og hendes Ingen hører til her mere end dig (9.10) og østrigeren Clemens J. Setz' Kærligheden på Mahlstädterbarnets tid. Så går der fem dage til d. 14., hvor sydafrikanske J.M. Coetzee Jesu barndom kommer. og nej, den handler ikke om den Jesus.
Den 18. oktober kommer så den længe ventede Nemesis af den meget jødiske amerikanske forfatter Philip Roth fra poliotiden i New Jersey. 22. oktober er det italienske Diego Maranis Ny finsk grammatik, der udgives. Titlen kommer af, at en mand med et finsk navn findes med totalt hukommelsestab og uden sprog på havnen i Trieste i 1943. Spanske Ildefonso Falcones får ligeledes d. 22. udgivet Sigøjnerinden fra Sevilla. 
Den franske Anouk Markovits, der er opvokset som ultraortodoks jøde, kommer med  Den udstødte en uge efter, d. 29. oktober. Den 30. kommer så det afdøde amerikanske litteraturikon David Foster Wallace og hans En måske sjov ting jeg aldrig vil gøre igenHans Keilson Modstanderens død kommer også d. 30. Den udenlandske afdeling for oktobers nye skønlitteratur slutter nordisk d. 31. oktober med islandske Jón Kalman Stefánsson Menneskets hjerte, tredje og sidste bind i trilogien hvor Himmerige og helvede var første bind.
Og herhjemme: 2010's vinder af debutantprisen Kaspar Colling Nielsen udgiver her tre et halvt år efter debuten Mount København en anden kontrafaktisk bog, Den Danske Borgerkrig 2018-24, der beretter om den borgerkrig, der rasede i Danmark som en følge af finanskrise og politikerlede.Gyldendal skriver om bogen, at den "balancerer mellem det normale og afvigende, det meningsfulde og absurde i sin beskrivelse af, hvad der kan ske med et velfærdssamfund i krise". Den kommer d. 10.10. Anne Lise Marstrand-Jørgensen står bag romanen Hvis sandheden skal frem (1.10), der er en uafhængig fortsættelse til hendes familiekrønike Hvad man ikke ved fra 2012. Ungdomsoprørets idealer om frihed og åbne kærlighedsforhold er omdrejningspunktet for historien.
Den efterhånden bedagede generation af danske forfattere repræsenteres denne gang af Ib Michael, der udgiver sin roman Himlen brændte (der åbenbart har haft den flotte arbejdstitel Mørkestofperlen tidligere). Bogen er en kærlighedshistorie,som tager sit udgangspunkt i den enorme meteroiteksplosion over Tanguska i Sibirien i 1908 - i følge Gyldendal både en "hæsblæsende røverhistorie, en familiekrønike og en videnskabsroman". Blandt de bedagede kan man man vist også henregne Henning Mortensen, der udgiver sin Klovnens rejse (15.10). På et plejehjem ved Odense Å sidder oldingen, den tidligere cirkusklovn, Albert Palopoli, og skriver om sit livs rejse gennem de to verdenskriges Europa sammen med familien og sin bedste ven elefanten Petite Trompe.
Annette Lindegaard Lobotomisten, der kommer d. 3.10 handler om, at psykiateren og den ivrige fortaler for det hvide snit dr. Gottlieb i efteråret 1961 modtager en ny patient på Rigshospitalet. Hun fortæller, hun hedder Beatriz de Bobadilla og lever i renæssancetidens Spanien. Da dr. Gottliebs kone, Karen, tilfældigt møder den personlighedsspaltede Beatriz, bliver hun på én gang jaloux og betaget og begynder at leve sig ind i hendes verden.
Og så skal vi til krimierne!: Pseudonymet A.J. Kazinski udgiver deres tredie krimi, En hellig alliance. Forfatterparret har givet deres sædvanlige hovedperson, Niels Bentzon, lov til at holde barselsorlov, og derfor overtager den arbejdsløse journalist og nu børnehavekantinemedarbejder i jobtilbud Eva Katz hovedrollen. Hun kommer via en tegning af et af børnehavebørnene på sporet af en historie om mord - der endda viser sig at have relation til kongehuset. Jeg har i lighed med en hel del andre bogbloggere fået tilsendt et eksemplar og anmelder på udgivelsesdagen, d. 3. oktober.
Den 11. oktober er turen kommet til Dennis Lehane og hans vinder af Edgar-prisen 2012, USA's vigtigste krimipris, Lev om natten. Joe Coughlin er ung i de brølende tyvere i Bostons hårdkogte gangstermiljø. Selv om han er søn af en højtstående politimand, er det længe siden, han har været på den rigtige side af loven. Joe kan ikke stole på et eneste menneske, heller ikke dem, han elsker - en lektie han må lære på den hårde måde. Men allerede dagen før, d. 10., har en oldgammel kending, Frederick Forsyth fået udgivet sin Dødslisten. Hvad den handler om, ved jeg ikke - men gætter på noget med terror og hemmelige agenter...
Et andet stort international (og mere nutidigt) kriminavn er franske Jean Christophe Grangé og hans Kaiken (18.10). Her leder Oliver Passan, en kriminalbetjent fra Paris, ikke bare efter en forfærdelig seriemorder Fødselshjælperen, der sprætter kvinders gravide maver op og sætter ild til fostret. Oliver ved hvem seriemorderen er, men har ikke beviser imod personen og skal derfor kæmpe for at få seriemorderen bag tremmer.
Jeg slutter af med to af de populære svenskere, nemlig Arne Dahl med Blindebuk (1.10),  der for tredie gang tager læseren med til Paul Hjelm og hans europæiske politienhed OPCOP i Haag i en sag om menneskehandel og afpresning på topplan i EU. Og endelig er der Liza Marklund, der den 25 oktober kommer med sin nye Noras bog, igen med Annika Bengtsson i hovedrollen.

Som sædvanlig kan dette indlæg måske få suppleringer hen ad vejen. 
Se nyere/tidligere indlæg om kommende bøger


2 kommentarer:

  1. Endelig nogen der har fået øjnene op for David Foster Wallace. Er spændt på hvor godt det går med at oversætte ham - og gad vide om Infinite Jest er i pipelinen til oversættelse.

    Tak for et super overblik over den kommende måneds udgivelser :-)

    SvarSlet
  2. Tak for rosen! Jeg kender kun David Foster Wallace af navn indtil videre men forsøger mig gerne med ham, når "En måske sjov ting jeg aldrig vil gøre igen" rammer bibliotekets hylder.

    SvarSlet