lørdag den 27. marts 2010

Sofi Oksanen: Renselse, 2010

Renselse er en stor og flot historie fra en verden, som man meget sjældent får indblik i. Det er Estland, det er 1940-50'erne under krig og sovjetisk herredømme, og det er starten af 1990'erne efter den ny selvstændighed. Men begge perioder har de på mange måder samme dilemmaer: "Alting gentog sig. Selv om rublen var skiftet ud med kronen [...] ville der altid dukke en ny kernelæderstøvle op, altid en ny støvle, en, der var magen til, eller også så den anderledes ud, men måden, den trådte én over halsen på, ville altid være den samme". (s. 301). Sovjettidens korruption og terror af det hemmelige politi er i 90'erne skiftet ud med korruption og gangstertyranni - og de menneskelige konsekvenser ligner til forveksling hinanden.
Stor bog, som jeg gerne ser få Nordisk Råds litteraturpris, som den er indstillet til. Flot historie, stemningsfuldt og smukt skrevet, og ikke mindst et flot portræt af gamle Aliide, og hvordan hun tackler forræderi med 40 års mellemrum.
Den nære "socialistiske" fortid i Østeuropa får i disse år mange litterære monumenter, som de tidligere magthavere ikke ville være glade for. Kvaliteten er ofte høj - og her er den meget, meget høj!
(Originaltitel: Puhdistus, 2008)
****1/2

Se også mine anmeldelser af Sofi Oksanens Stalins køer og Baby Jane


For interesserede i DR's Romanlæseklub 2010/2011, se også mine anmeldelser af:
Karl Ove Knausgård: Min kamp I
Roy Jacobsen: Vidunderbarn
Jens Blendstrup: Bombaygryde
Birgithe Kosovíc: Det dobbelte land
Olav Hergel: Indvandreren








































2 kommentarer:

  1. Spændende bog. Jeg skal selv lige til at læse den.

    Forresten: Jeg har lige set dit Litterære verdenskort - og det er jo virkelig smart. Hvordan har du lavet det med Google Maps? Har du indtastet de enkelte titler manuelt, eller kan man gøre det fra LibraryThing?

    Hilsen
    Carsten
    www.eskapisten.dk

    SvarSlet
  2. Nej, det har været hårdt manuelt arbejde! Det kunne være smart med en direkte linie mellem Google Maps og LibraryThing, men der er alligevel noget redaktionsarbejde i det, så det ikke er lige til at overføre f.eks tags til GoogleMaps.

    SvarSlet