onsdag den 8. juni 2011

Jonathan Franzen: Frihed, 2011

Det er sjældent, at det tager mig så lang tid at læse selv en moppedreng af roman. Men Frihed har taget rigtig lang tid, både pga. andre omstændigheder, men også fordi det er en monumental mursten - og af meget høj kvalitet!
Frihed er historien om familien Berglund i Minnesota, der bosætter sig som en slags pionerer i et noget nedslidt bykvarter i 80'erne efter endte universitetsuddannelser og bliver den ny tids familie med grøn idealisme og børnene i centrum. Vi får historien om familien bragt op til årtusindskiftet, hvor livet for alvor begynder at krakelere, og idealerne svigtes - nok ikke tilfældigt samtidig med Bush Juniors nye æra i det amerikanske samfund.
Det er en The Great American Novel, som Franzen har begået med Frihed. Der er så mange vinkler og historier, man kunne gribe fat i og spinde lange ender over - og de er alle ført til dørs og afsindigt godt skrevet. Rent guf! Bare den med datteren, hvor der står, at hun underkaster sig en omfavnelse fra sin mor. Så er det forhold sat på plads! Det var en af de korte, men der er også lange passager, som helt tager pusten fra mig sprogligt, og er ekstremt velskrevne og meget præcise sociologisk og psykologisk. Og der er vidunderlige satiriske indslag, bla. om Apples strategi om at være med til at skabe en "bedre verden" med deres vanvittigt dyre produkter, Irakkrigen og kommercialiseringen i det hele taget.
Hvis der er noget, som jeg endelig skulle kunne sætte en finger på, er det, at datteren Jessica ikke kommer til orde i bogen. Hun ville have kunnet give et bidrag, som måske kunne have sat historien mere på spidsen og have tilført noget nyt. Men det er egentlig også alt.
Egentlig er der stof til en mindst dobbelt så lang anmeldelse, hvor der kunne gribes fat i flere elementer i bogen, men desværre ikke her på Bogbrokken. Det er en fantastisk bog og foreløbig nok årets bog for mig, og der kan under ingen omstændigheder gives mindre end topkarakter her:
***** 
(Gyldendal, 581 sider. Oversat af Mich Vraa fra amerikansk:  
Freedom, 2010) 

2 kommentarer:

  1. Glæder mig meget til at læse den! Har dog købt den på engelsk via Amazon UK, da jeg synes, at den er alt for dyr på dansk...

    SvarSlet
  2. Glæd dig roligt for det er et mesterværk - eller glæd sig uroligt for hvor meget den rammer dig!
    (Selvom det nok mere er mig, den rammer, min aldersklasse taget i betragtning...

    SvarSlet