onsdag den 14. september 2011

Henrik Rehr: Tirsdag, 2002 & Tribeca Sunset, 2003

Nej, det er ikke tilfældigt, at jeg har læst Henrik Rehrs tegneserier med hans erindringer samt en opfølgende mere fiktiv historie om 11. september 2001 netop nu. Både pga. tiårsdagen men også fordi Tirsdag og Tribeca Sunset lige er udkommet i en samlet udgave - under titlen Tribeca Sunset (med 50 siders ekstramateriale) med en flot femstjernet anmeldelse i Politiken.Der går dog noget tid inden den havner på biblioteket, så derfor originaludgaverne.
Tirsdag er Henrik Rehrs egne oplevelser i New York fra 11. september. Han boede ca. 200 m fra World Trade Center og var hjemme og passe sin 1½ år gamle søn, da flyene bragede ind i tårnene. Derefter fulgte flugten, evakueringen fra Manhattan og månederne med at skulle bo hos venner og bekendte, indtil det var sikkert at familiens lejlighedskompleks ikke havde taget skade.
Tribeca Sunset foregår i det "nye" New York nogen tid efter. Her er Henrik Rehr ikke selv med. Det er historien om fire venner, som mødes til en polterabend for den ene af dem. Alles liv er voldsomt berørt af 9/11, ikke mindst den meget neurotiske maler Mac, som er blevet nødt til at flytte fra New York for at kunne arbejde uden angst. Men byen har måde mistet sin uskyld i de fire venners øjne - og de fire derfor også deres - med attentatet.
Det er en fin kombination både at kunne skrive og sætte billeder på en begivenhed som 9/11. På én måde gør det sig bedst i Tirsdag, som nok har større personlighed i den selvoplevede historie om den umiddelbare angst og usikkerhed. På den anden side er Tribeca Sunset en bedre tegneserie som sådan.
Tirsdag og Tribeca Sunset er begge tegnet i en noget "grov" streg, og især Tirsdag virker som om, at det har været en historie, som Rehr har haft stort behov for at få ud af sit system. Tribeca Sunset er der blevet kælet lidt mere for, både i tegninger og i historiens opbygning
Men de to bøger er svære at sammenligne, og jeg kan ikke rigtig forestille mig, at bøgerne kan klæde hinanden i en samlet udgave. Men måske kan de mange siders ekstramateriale i samleudgaven binde historierne bedre sammen. Begge historier vil jeg dog give tre stjerner - men det er med vidt forskellige begrundelser.
***
(Tirsdag: Fahrenheit, 46 sider. Tribeca Sunset: Fahrenheit, 56 sider)

2 kommentarer:

 1. Hej
  Hvor kan jeg købe Tribeca Sunset på engelsk?
  På forhånd tak for hjælpen.
  Mvh.
  Kim Nordsøn
  kn@kudsk.com
  20 91 11 11

  SvarSlet
 2. Jeg har fundet dette link til dig på den britiske Amazon.com. (Så slipper du for told og andet djævelskab...):
  http://www.amazon.co.uk/gp/search/ref=pd_lpo_ix_dp_am_us_uk_en_gl_book?keywords=tribeca%20sunset%20rehr%20english&tag=lpo_ixdpamusukengl_book-21&index=blended

  SvarSlet