tirsdag den 31. januar 2012

Tage Danielsson: Manden der holdt op med at ryge, 1975 (1968)

Det er da bare herligt, når man den første dag på vej på og fra arbejde efter halvanden måneds sygemelding sidder med smil om munden og endda et par gange fniser så højlydt i S-togets stillekupé, at den der sidder overfor ikke kan lade være med at smile med. Og det skal den afdøde svenske komiker Tage Danielsson have æren for med sin vanvittigt morsomme lille bog Manden der holdt op med at ryge.
Hovedpersonen, den 33-årige Dante Alighieri (jo, du læste rigtigt) skal igennem sit inferno, da han for at arve sin nyligt afdøde fars pølseimperium og sytten millioner kr. skal holde op med at ryge i løbet af fjorten dage. Men problemet er, at Dante lever og bogstaveligt talt ånder for tobak. Han vil da f.eks. gerne have en dejlig dame med hjem i seng, men det han egentlig glæder sig mest til, er det stop i piben han har tænkt sig at ryge bagefter...
Manden der holdt op med at ryge er en pragtfuld slapstick-farce på bog, der kører på med det ene vanvittige indfald efter eller oven i det andet. Der er fuld fart på, og især kampen mod det detektivfirma, som han har ansat for at holde ham fra at at ryge er mildest talt forrygende.
Det er ikke en bog man bliver klogere på livet af. Det er mest af alt en bagatel - men den er dæleme sjov!
***1/2
(Lindhardt og Ringhof, 103 sider. Illustreret af Per Åhlin. Oversat fra svensk af Jannick Storm: Mannen som slutade röka, 1968)

Ingen kommentarer:

Send en kommentar