mandag den 17. januar 2011

Jean-Claude Izzo: Total Kheops, 2009

Der er dukket et nyt forlag op i Danmark, Labyrint, som indtil videre specialiserer sig i at udgive franske kriminalromaner. Tre stykker er det blevet til: Den vældigt gode og meget barske Zulu af Caryl Ferey og to misantropiske og hårdkogte sager fra Marseille, Total Kheops og Chourmo af Jean-Claude Izzi.
Total Kheops er historien om strisseren Fabio Montale, hvis ungdomsvenner Manu og Ugo nu er myrdet. Fabio blev den ærlige gadestrisser, mens Manu og Ugo gik videre af forbrydervejen, som Fabio slog væk fra. Ugo er efter mange år vendt tilbage til Marseille og har hævnet mordet på Manu for kun få øjeblikke senere at blive skudt ned af korrupte betjente. Og Fabio dykker ned i sagen - og i Marseilles.
Det er et i den grad kulsort - og kærligt - portræt af Marseille, som Izzo leverer med Total Kheops. Og det er faktisk det allerbedste ved bogen. Det er en meget misantropisk skildring af en socialt helt skævvreden by, hvor racisme og korruption stortrives hånd i hand med den organiserede kriminalitet. Desuden er bogen meget velskrevet og med rigtig gode historier og et fint portræt af Fabio. Der er kun den hage ved bogen, at jeg faktisk ikke blev særligt fanget af den. Jeg kan ikke finde ud af hvorfor, da alt ligger til, at jeg skulle synes den er fantastisk god. Måske trængte jeg bare egentlig til en anden bog den dag, jeg startede.....? Jeg forsøger mig med Chourmo senere.
***
(Labyrint, 406 sider. Oversat fra fransk af Jesper Tang: Total 
Kheops,1995)

Ingen kommentarer:

Send en kommentar