Ok, så er klokken slået nytår, og jeg har ventet hele aftenen på at gøre 2010 op og formulere året i min verden på sproget statististisk. Ved hjælp af min oversigt på LibraryThing kan følgende uddrages:
Jeg fik jeg læst 145 bøger i 2010. Og af dem var:
52 bøger skrevet på dansk og herefter følger: engelsk: 41 (af dem 18 amerikansk), norsk: 10, japansk: 8, svensk, fransk og tysk: 6, italiensk: 4, islandsk og russisk: 3, jiddisch, kinesisk, hebræisk, polsk, finsk og færøsk: 1. (Alt blev dog læst på dansk!)
Desuden var 115 bøger skrevet af mandlige forfattere og 26 af kvindelige. (Den skæve fordeling var jeg overrasket over). Dertil kommer 4 bøger, som er skrevet af to eller flere forfattere af begge køn.
Der var 136 skønlitterære bøger og 9 faglitterære. Mellem de skønlitterære bøger var der 105 romaner, 10 novellesamlinger og 20 tegneserier/grafiske romaner. Der var 23 krimier, 5 horror/gysere og 7 erindringsromaner.
87 blev udgivet i - eller udgivet på dansk i 2010, 35 i 2009 og kun 14 før år 2000.
Gennemsnitligt set blev bøgerne bedømt af mig til 3,46 stjerner ud af 5.
De bedst repræsenterede emneord udover geografiske steder, genrer og årti for handling var: Familie: 25, Mænd: 23, Parforhold: 21, Kærlighed: 17, Identitet: 16, Humor: 13, Samfundsforhold: 11, Kvinder: 11 og Satire: 11.
Årets ti største læseoplevelser (i næsten vilkårlig rækkefølge):
- Jakob Ejersbo: Liberty
- Chris Ware: Jimmy Corrigan, den klogeste dreng i verden
- Sofi Oksanen: Renselse
- Kerstin Ekman: Mordets praksis
- Peter Henningsen & Ulrik Langen: Hundemordet i Vimmelskaftet : og andre fortællinger fra 1700-tallets København
- Jonas T. Bengtsson: Submarino
- Jiro Taniguchi: Min fjerne barndomsby
- Yiyun Li: De hjemløse
- Chimamanda Ngozi Adichie: Lilla hibiscus
- Og så skal der uddeles en slags særpris til Chil Rajchmans Jeg er den sidste jøde, Treblinka 1942-43, som nok er den stærkeste læseoplevelse, jeg nogensinde har haft - og som falder fuldstændig udenfor almindelig bedømmelse!
(Sjovt nok er kun én af de elleve ovenstående (Chris Wares Jimmy Corrigan) skrevet af en britisk eller amerikansk forfatter!)
Årets tre værste læseoplevelser (i prioriteret rækkefølge):
- Danielle Steel: Et spørgsmål om kærlighed (Suveræn vinder!!!)
- Peter Rønnov-Jessen: Oldtidskundskab
- John Verdon: Tænk på et tal
Nytårsforsætter for 2011:
- At mindst 10% af de bøger jeg læser i 2011 skal være faglitteratur, gerne andet end biografier
- At mindst 10% af den skønlitteratur jeg læser i 2011 skal være skrevet før 1950 - og at mindst 10% skal være skrevet mellem 1950 og 2000.
- At turde have modet til at læse andre typer af skønlitteratur - både i form (digte, skuespil mm.) og i indhold (at turde prøve noget mere højpandet ind imellem, uden at lægge det til side alt for hurtigt).
- At gennemføre bogudfordringen 2011 fra 'Bogklubben mener..'- og måske også lave min egen private.
- Ikke at bruge så meget tid på at læse så meget!
Og så tak til alle jer der har læst med på Bogbrokken og måske endda kommenteret mine indlæg i 2010 - og tak til jer som jeg har læst og fået inspiration fra på nettet.
Godt nytår!!!
Hvis man har et ønske om at læse flere kvindelige forfattere, skal man da ikke ødelægge det for sig selv ved at læse Danielle Steel ;D
SvarSletHvad med nogle af de britiske krimiforfattere? Og helst på engelsk; selv i de bedste oversættelser går lidt af atmosfæren tabt.
Min beslutning om at læse Danielle Steel kom sig af, at jeg diskuterede "dårlig" litteratur med et par kolleger på min arbejdsplads - et bibliotek. Vi havde alle meget skråsikre meninger om hendes umådelige underlødighed - men ingen af os havde faktisk læst hende!!!! Vi var med andre ord nogle i den grad fordomsfulde snobber, der i bund og grund ikke anede, hvad vi talte om!
SvarSletOg så skulle det altså være, nu skulle der læses DS - og fordommene blev indfriet til fulde. Og så kunne jeg sole mig i min fordomsfrihed ved at først at dømme efter, at jeg havde læst lortet, selv om dommen nu nok var farvet af de fordomme, som jeg havde haft før jeg startede med Fru Steel...
Jeg er nu nok heller ikke målgruppen, må jeg sige - hvis jeg skal være pæn.
Nu har jeg jo IKKE læst hende, men jeg tror heller ikke, jeg er målgruppen. Når det gælder min hobby, krimier, læser jeg vidt og bredt og ikke nødvendigvis særlig kritisk, men jeg har ikke læst kærlighedsromaner, siden jeg var 17. Og jeg behøver jo ikke fortælle en bibliotekar, at kvinder kan skrive andet end den slags ;D
SvarSlet