torsdag den 19. april 2012

Boualem Sansal: Tyskerens landsby, eller brødrene Schillers dagbog, 2012

Kan der sættes lighedstegn mellem nazismens og den islamismens ideologier? Og bærer børnene på forældrenes skyld? Det har den algeriske forfatter Boualem Sansal sat sig for at undersøge i sin roman Tyskerens landsby, eller brødrene Schillers dagbog. Det første spørgsmål bliver ikke bekræftet overbevisende, men det andet bliver besvaret med et klart ja, omend det er det enkelte barns vilje, der afgør svaret.
De to brødre Rachel og Malrich på ca. treogtredive og atten år bor i Paris og lever hver deres liv. De er sønner af tyske Hans Schiller, der efter 2. verdenskrig bosatte sig og giftede sig i Algeriet, deltog i den algeriske opstand og blev en stor mand i sit lille lokalsamfund. En nat i 1994 er der en massakre i landsbyen i Algeriet, hvor islamister skærer halsen over på begge forældre. Rachel tager tilbage til stedet og finder en kuffert med faderens hemmelighed: Han er tidligere koncentrationslejrbøddel og har stået for gasninger i bl.a Auschwitz. Rachel hjemsøges af faderens skyld og ender med at vælge selvmordet for at sone denne skyld - og Malrich sætter sig for at lære både faderens og Rachels bevæggrunde og træffer et andet valg end broderen.
Det er en glimrende bog om det virkelige menneskelivs syndefald, men projektet med at udforske ligheder mellem konsekvenser af islamismen og nazismen fuser noget ud. Der er ingen tvivl om, at Sansal mener ja, men det bliver ikke rigtig færdiggjort. Synd.
Men en god bog og ofte stærk læsning. Dog er der lidt brok over typografien: Det er generende med de to meget forskellige skrifter til hhv. Rachels og Malrichs afsnit. Jeg ville godt have haft en noget læsevenlig skrift til Rachel, der også bedre afspejlede Rachels tanker. Der er den valgte sans serif-skrift for "maskinel".
***
(Turbine, 220 sider. Oversat af Lars Bonnevie fra fransk: Le village de l'allemand, 2008)

Ingen kommentarer:

Send en kommentar