søndag den 22. april 2012

Jaime Hernandez: Speedy Ortiz dør, 2011

Det er en klassiker fra amerikansk tegneserie, jeg nu endelig har kastet mig over ved at læse Jaime Hernandez' historier fra 1980'erne om de latinoamerikanske piger i den fiktive forstad til Los Angeles, Hoppers. Egentlig er det ikke en grafisk roman i sin opdeling, men tilsammen giver den et udviklingsforløb, så det egentlig ender med et romanindtryk.
Det er især de to piger Maggie og Hopey, som historierne tager udgangspunkt i. Hopey er den lidt vilde punkertøs, der spiller (ubehjælpsom) bas i bandet Ape Sex og ikke går af vejen for seksuelle eksperimenter og voldelige konfrontationer. Maggie er den pænere pige, som egentlig gerne ville være lidt mere rå og som kæmper med nogle kilo, der ikke skulle være der. Og derudover er der et kæmpe persongalleri i forstaden med især andre piger, men også fyrene - og ude i periferien forældrene...
Det er meget god tegneseriekunst, som Hernandez disker op med i Speedy Ortiz dør, som er første del af en samlet udgave af hans serie om pigerne. Hvor mange bind, der komme ved jeg ikke, men serien eksisterer stadig om de nu over fyrreårige piger, som her i bindet er en atten, tyve år. Det er hele ungdomslivet der ruller sig ud med med skæg, ballade, sex, druk og fester men også kedsomhed, job, mangel på penge og drømme. Ind i mellem kan bogen virke lidt forvirrende med sine skiftende personvinkler og spring i tid, men den tegner et fint billede af et ungdomsliv, som er meget alment også for danske unge på trods af tid, geografi og forskellige samfundsforhold.
***1/2
(Aben maler, 288 sider. Oversat af Steffen Rayburn-Maarup fra amerikansk. Kapitlerne blev oprindeligt bragt i Love and Rockets, 1984-89)

Ingen kommentarer:

Send en kommentar