Den ellers systemtro småhandlende Ruprecht Haas fra Berlin kommer i KZ-lejren Buchenwald, efter han nytårsaften 1942/43 har udtalt sig kritisk om krigen og Hitler, da han samme dag har fået meddelelse om at nu også hans tredje bror er faldet ved fronten. Under et bombeangreb på lejren i efteråret 1944 lykkes det ham at flygte og indlede hævnen på de personer der angav ham. Sturmbannführer i SS og kriminalmanden Hans-Wilhelm Kalterer får til opgave at opklare et drab, der er på en højerestående nazist og finder snart ud af, at der er en sammenhæng mellem dette og andre mord.
Det er et ekstremt flot tidsbillede af et Berlin, som er ved at gå under, som tegnes i Den der bliver tilbage har ret. Og hele scenariet stiller nogle moralske spørgsmål: Hvem af de to personer er den værste medløber og morder?: Den sympatiske Haas som hævner sine og sin families lidelser, eller den ellers sympatiske Kalterer som har været med som SS-mand til massehenrettelser og udrensninger på østfronten. Og hvad sker der i det hele taget med moral, når verden udenfor er ved at gå til grunde?
Personerne er troværdige i næsten alle detaljer, og man får både sympati og afsky for begge parter for deres deltagelse i nazismen. Historien fangede mig nærmest fra første side og holdt sig og udbyggedes under hele bogen. Så kan man næsten ikke forlange mere af en god læseoplevelse! Flot, flot bog som kun kan anbefales varmt til alle krimilæsere, 2. verdenskrigsinteresserede og interesserede i den kollektive tyske skyld for nazismen.
(Klim, 344 sider. Oversat af Jesper Høy Hansen fra tysk: Wer übrig bleibt, hat recht, 2002)
*De øvrige nominerede til Palle Rosenkranz Prisen 2012 er Leif G.W.Persson for Den døende detektiv. Arne Dahl er nomineret for Hviskeleg. Peter Temple for Den brændte jord, og endelig er danske Susanne Staun nomineret for Hilsen fra Rexville.
PS: Prisen gik til Leif G.W.Persson for Den døende detektiv.
Ingen kommentarer:
Send en kommentar