fredag den 6. maj 2011

Carl Barks: Carl Barks' bedste, 2001

Nede i 70'erne har jeg nok sammenlagt brugt måneder på at ligge på enten skibsbriksen på værelset eller den skotskternede sofa i stuen og læse Anders And. Og de bedste historier, det var dem der var bagest i bladet. Der stod altid "en udvalgt serie", og de kørte over to eller tre numre, så man blev nødt til at købe dem alle for at læse hele historien. Men det var også suverænt de bedste historier - og af "den gode tegner", Carl Barks.
Og nogle af de bedste af de bedste er samlet i Carl Barks' bedste. Og det er en evig fornøjelse at genlæse Carl Barks' univers med Anders And, Onkel Joakim, Højben og ikke mindst Rip, Rap & Rup, som ofte er dem, der skaber historierne via deres snarrådighed og opfindsomhed.
Klik for større billede
Opfindsomheden og glæden ved at lave gode historier, kombineret med gode tegninger med stor detaljerigdom gennemsyrer bogen i stort set alt. Og der nogle ubetaleligt sjove detaljer. Hvad med en muggen Anders And, der passerer denne hare på sin gnavne færd (se billede). Det er bare en af mange gode detaljer, som bogen byder på.
Desuden har bogen en fin indledning med præsentation og karakteristik af Barks, og hver historie har et faktaafnit om oprindelse og tidligere danske udgivelseshistorie.
Anders And universet har aldrig været bedre end under Carl Barks, og jeg tror ikke, at andre end Barks for alvor kan lokke mig tilbage til Andeby - og så tage ud og opleve Verden derfra. Det er ikke "dybt", men det er fanden ta' mig verdenslitteratur!
*****
(Egmont Serieforlaget, 288 sider. Ingen oversætter krediteret, men mon ikke æren skulle tilfalde den legendariske Sonja Rindom, der oversatte Anders And gennem fyrre år, opfinder af bl.a ordet Langtbortistan)

7 kommentarer:

 1. Enig! Jeg elsker Carl Barks og har endda skrevet en lille rapport om ham tilbage i 8. klasse. Bør vist få fat i hans bedste :-)

  SvarSlet
 2. God idé.
  Og ja, hvis jeg boede i Andeby, ville jeg gerne være med til at kåre Carl Barks til æresborger!

  SvarSlet
 3. Ah, skibsbriksen! Ja undskyld, Carl Barks er skam også fin, men min hæderkronede skibsbriks er faktisk ikke havnet i Langtbortistan endnu. Den står nogle meter øst for mig og gør tjeneste som gæsteseng. Ih, den må jo være næsten 40 år gammel.

  SvarSlet
 4. Ak ja, Dorte, jeg er jo kommet i elevationssengsalderen.
  Og skibsbriksen - den blev først hevet frem af hjernens størknede grødfad, da jeg skrev om Anders And og mig... Som barn påny.

  SvarSlet
 5. Og jeg havde nær glemt hessiantapetet....

  SvarSlet
 6. Lad nu ikke disse kommentarer trække sporet væk fra mesteren, Carl Barks.

  SvarSlet
 7. Jeg tror netop, at det er Carl Barks' skyld, at kommentarerne om omstændighederne ved nydelsen af "de gode historier" kommer. Som det halvgamle skrummel jeg er, er det hans hstorier, der kan vække mit værelse ca. 1972-1976 til live igen.
  Hvad er dine kommentarer til Onkel Carls fortællekunst?

  SvarSlet