En reklame, jeg har set for Dy Plambecks Gudfar, siger, at der er tre tidsbilleder, to hovedpersoner og én historie - og det er en ret præcis karakteristik af bogen. Og Gudfar er bestemt ikke en standardslægtsroman. De tre tidsbilleder fra Danmark er fra 1954, 1976 og 2007.
Vi starter med den ene hovedperson, den 22-årige murer og biker Uffe, i 1976, hvor han er med sin bikerklub Spitfire til det årlige bikertræf med tjald, druk og Miss Wet T-shirt konkurrence, og ikke mindst åbenbaring i landsbykirken. I glimt ses tilbage på Uffes liv med sin far Poul. Så springer vi til 1954, hvor Uffes mor Tenna, landsforrædderidømt bagerjomfru på Nørrebro, og om hendes ulykkelige forelskelse i cykelrytteren Erik-Frank, og hendes "trøstemøde" med Poul, som hun får Uffe sammen med - og forlader. Og til sidst tilbage til Uffe igen i 2007 i Hørby ved Tuse Næs, hvor han de sidste tredive år har boet hos sin mor Tenna. Hans et og alt er hans guddatter Petring, som nu deltager i urolighederne omkring rydningen af Ungdomshuset på Nørrebro.
Dy Plambeck har skrevet en rigtig god kompakt lille bog om Tenna og selvfølgelig især Uffe, som i den grad sætter sig på sine elskede kvinder Petring og Tenna. Flotte tidsbilleder og miljøskildringer af Uffes barndom med Poul og senere bikertræffet, og Tennas internering og forelskelse - og så den afslutning! Lige til en tåre i øjenkrogen. Det er ren Biker-Jesu Genkomst i apokalyptiske omgivelser.
Så meget desto mere ærgerligt er det så, at mange små skønhedsfejl på relativt få sider nemt kunne være undgået i kapitlet fra 1976: Sangen Mormors kolonihavehus er fra 1978 og kan derfor ikke være spillet i 1976 (hvad den jo heller ikke blev!). Nixon gik af i 1974 og El Salvadors borgerkrig startede i 1980.
Me n ellers: Rigtig fin bog.
(Gyldendal, 170 sider)
Shirley Jacksons: Livet blandt de vilde
14 timer siden
Hey Michael
SvarSletSpændende lille anmelderbrok. Jeg kommer nok forbi en anden dag og læser lidt mere:-)
Tak skal du ha'. Du er velkommen til hver en tid...
SvarSlet