onsdag den 25. maj 2011

Stephen King: Revolvermanden, 1991 (Det mørke Tårn, 1)

Revolvermanden tager sin læser med til en helt anden verden, for meget tyder på, at bogen foregår i livet efter døden. Og her forfølger revolvermanden Roland indædt Manden i Sort gennem The Middle of Nowhere i en postapokalyptisk verden, hvor alle samfundsstrukturer tilsyneladende er opløst. Han får en følgesvend i den 9-10 årige Jake, som slår følge med Roland i hans jagt på Manden i Sort.
Stephen King skriver i efter efterordet til dette første bind i serien om Det mørke Tårn, at han har skrevet på bogen i tolv år. Og det kan mærkes. Der er slet ikke den flydende pen, som King plejer at have - og jeg synes i det hele taget, at bogen virker lidt fortænkt og uden det, som jeg holder utroligt meget af ved Stephen King, nemlig at personer og miljø virker så ægte, at man tror på disse omstændigheder - og derfor også får en tro på, at personerne faktisk kommer ud for de overnaturlige elementer. Den her bog svingede simpelthen ikke, og jeg kom aldrig til at tro på historien og dens personer. Ærgerligt, for var der én forfatter, som kunne få mig til at tro på en bog med den handling, så var det nok King.
Hvis ikke at maj måneds opgave i Bogudfordringen 2011, som bogklubben "Bogklubben mener" står for, lød på at læse en fantasyroman, tror jeg ikke, at jeg var blevet færdig med Revolvermanden. Og resten af serien om Det mørke Tårn vil jeg overlade det til andre at læse færdig for mig... Måske vil jeg forsøge mig i fantasygenren igen, men det bliver med noget andet end Det mørke Tårn.
**
(Artia, 223 sider. Oversat af Mogens Wenzel Andreasen fra amerikansk: The Gunslinger, 1982)

3 kommentarer:

 1. Tja, måske kan man mærke, at bogen har været tolv år undervejs, men den ville i sagens natur blive endnu mere "fortænkt", hvis King tvang sig til at færdiggøre bogen på for ham normeret tid. Din kommentar om, hvor ringe Revolvermanden er, og hvor meget du holder af forfatteren, virker ret uforståelig - i hvert fald for mig og eventuelle andre, der har læst Det Mørke Tårn-serien og store dele af Kings forfatterskab. Du fravælger Kings hovedværk, hvilket for undertegnede beviser, at dit kendskab til King er noget overfladisk, samt at du desværre har undladt at nærlæse en stor del af forfatterskabet. Serien kan konkluderes som hovedværket hos King, idet den har funktion som knudepunkt for mange af hans andre romaner og noveller. I flæng kan nævnes Søvnløs, Talismanen, Det Sorte Hus, Boo'ya Moon: Liseys historie, Regulatorerne, Desperation, Tågen og andre noveller, Duma Key, Dragens Øjne og novellesamlingen Manden I Det Sorte Jakkesæt. Mange karakterer i de nævnte bøger vil bidrage til din lyst til læse hele den omtalte serie, for at gennemskue deres relation. Når først den har åbenbaret sig for dig, vil du elske Stephen Kings værker endnu mere - og mere retfærdigt.
  Dette indlæg er på ingen måde ment som en kritik, men skla anses som en opfordring til at lade være med at bedømme en bog på dens omslag - om man så må sige!

  SvarSlet
 2. Altså, jeg skriver bare, at JEG ikke blev fanget af Revolvermanden, og at JEG ikke kom til at tro på personerne, hvilket ellers er en af Kings store styrker.
  Mit overfladiske kendskab til King består nok af de første 12-15.000 sider, som jeg i langt overvejende grad har læst med stor fornøjelse - men jeg har aldrig dyrket ham videnskabeligt.
  Mine anmeldelser er et udtryk for MINE glæder, ærgrelser og andre tanker, når jeg har læst en bog. Men jeg sætter mig ikke til dommer over, hvad andre skal mene om bøgerne.

  SvarSlet
 3. jeg syntes det en rigtig gid bog

  SvarSlet