fredag den 5. august 2011

Liv for liv : krimi- og spændingshistorier, 2011

Tre dage i kolonihaven med uvant fysisk arbejde gav mod på at kaste sig ud i mord, vold og modbydelighed - alt sammen repræsenteret i novelleantologien Liv for liv. Det passede bedre til udmattelsen end den ellers medbragte Gilead af Marilynne Robinson, som krævede lidt for mange hjernemuskler. Og Liv for liv viste sig at være et rigtig godt valg af uforpligtende lekture til et par ømme arme og ben...
Syv af de bedst sælgende danske krimiforfattere har til denne samling skrevet seks noveller fordelt på 233 sider. Og det er en god størrelse: Udvalget er overskueligt, og novellerne tilstrækkeligt lange til at rumme en god historie, og til at man kan få en fornemmelse af hver enkelt forfatters stil. Det er godt!
Og novellerne er faktisk af rigtig god kvalitet! Jeg husker alle historierne og deres forskellige træk uden større problemer, så de har generelt haft så stor virkning, at ordene ikke bare er røget ud af hovedet på mig i samme takt, som de er kommet ind. Og det er også godt!
Hvis der er noget, der stikker ud for mig, er det, hvor afslappet og tilbagelænet Jussi Adler-Olsen kan skrive. Hans historie om den den halvgamle Lars' selvbestaltede omskoling til lejemorder er absolut ikke det bedste plot, men tager prisen for en slapstickhistorie skrevet med overskud, ironi, sproglig finurlighed og charme.
Rigtig god præsentation af populær dansk krimi og spænding anno 2011 - og en overraskende god samling af forskellige historier. Lad bare forfatterne beholde de frie hænder, som de har haft i skriveprocessen til Liv for liv. Selvfølgelig er der svære valg,når man skal udvælge seks historier. Det er gået godt, selv om jeg godt kunne have tænkt mig at se, hvad f.eks Susanne Staun og Lene Kaaberbøl kunne have præsenteret.
Til slut en sjælden opfordring: Køb Liv for liv (230 kr.) - lån den ikke på biblioteket. Overskuddet går til Dansk Flygtningehjælp!
****
(Politiken & Dansk Flygtningehjælp, 233 sider)
Indhold: Jussi Adler-Olsen: Små pikante forløb. Elsebeth Egholm: Den, der graver. Anna Grue: Gidsel.Otage.Hostage. Jens Henrik Jensen: Svare enhver sit. Christian Mørk: Sterilt område. Ole Tornbjerg & Jeantte Øbro: Tunnellen

2 kommentarer:

  1. Fristende samling af navne, så selv om jeg sjældent læser noveller (ud over til undervisningsbrug), kan det da godt være bogen skal være årets undtagelse.

    Jeg kunne nu godt finde på at låne den, og sende pengene direkte til flygtningehjælpen ;)

    SvarSlet