fredag den 9. december 2011

Philip Roth: Jeg blev gift med en kommunist, 2011

Det er sjældent at det er en forside jeg falder for, når jeg vælger hvilke bøger jeg kunne tænke mig at at læse. Men mht. Philip Roths Jeg blev gift med en kommunist gav Harvey Macauleys danske omslag i ægte 50'er-pulp sammen med den ligeså pulpede titel mig bare ikke noget valg...
Der er til gengæld ikke meget pulp over selve bogen. Den handler om Ira Ringolds storhed og fald fra at være åbenmundet vært i sit eget radioshow fra slutningen af 1940'erne indtil han efter sin skilsmisse fra den feterede skuespillerinden Eve Frame i en bog, som hun udgiver, at blive hængt ud som kommunist midt i den værste maccarthyperiode.
Jeg havde måske forventet en mere ligepåoghård satirisk bog, men jeg burde jo kunne have regnet ud, at når forfatteren er Roth, slipper man ikke så let. Der er lange diskussioner om at tage politiske og moralske valg, der til tider kunne være noget langtrukne, selv om de bestemt ikke var uinteressante. Der er så også tilsyneladende et opgør med Roths egen fraskilte kone, som Eve Frame skulle være bygget over, så motiverne bliver lidt plumrede med den viden i bagagen.
Så i det hele taget blev Jeg blev gift med en kommunist til lidt af en skuffelse for mig, selv om jeg anerkender, at det er en vigtig historie og godt skrevet. Men den irriterede og ofte kedede mig nok mere end den var en decideret fornøjelse.
**1/2

(Gyldendal, 408 sider. Oversat fra af Niels Lyngsø fra engelsk: I Married A Communist, 1998)

1 kommentar:

  1. Den, der læser dette vidnesbyrd i dag, skulle fejre med mig og min familie, fordi det hele startede som en vittighed for nogle mennesker, og andre sagde, at det var umuligt. Jeg hedder Eva Hovmand Skjøtt og er fra Hadbjerg, Arhus, Danmark, men jeg flytter til København med min mand. Jeg er heldigvis gift med to børn og en dejlig mand. Der skete noget forfærdeligt med min familie, jeg blev kræftpatient, og min mand tog børnene væk og forlod huset, fordi jeg ikke kunne passe godt på mig selv og familien. Det lykkedes mig i ni år, ingen mand at støtte mig til at passe godt på mig. Jeg prøver at sende en testmeddelelse til min mand, men hun forhindrer mig i at tale med ham. Jeg prøver at tale med hans ven og hans familie, men jeg ved stadig, at nogen kunne hjælpe mig, og jeg har sendt anmodningen senere til så mange virksomheder, men stadig Ring ikke til mig, indtil en trofast dag kommer, som jeg aldrig vil glemme i mit liv . Da jeg mødte en gammel ven af ​​mig, som jeg forklarede alle mine vanskeligheder, og hun fortalte mig om en fantastisk mand, der hjalp hende med at få et godt job hos Coca cola-selskabet, og han fortalte mig, at det var en caster-charme, men jeg er en person, der aldrig tror på fortryllelse, men jeg besluttede at prøve det, og jeg kontaktede ham via doctorosagiede75@gmail.com. Han instruerede mig og viste mig, hvad jeg skulle gøre i disse tre dage efter lanceringen af ​​trylleformularen. Jeg fulgte alle instruktionerne og gjorde, hvad han bad mig om at gøre godt. Drosagiede sørg for, at alt gik godt, og min mand ville se mig igen efter det vidunderlige arbejde Drosagiede. Min mand ringer til mig med et ukendt nummer og undskyldte, og han fortalte mig, at han virkelig savner mig, og at min mand kom hjem med børnene. Og efter to dage kaldes et firma, som jeg har sendt mit takkebrev, nu er jeg den eksemplariske virksomhedschef her i USA. Jeg anbefaler, at hvis du har problemer med at komme tilbage din eks eller helbrede dig for sygdomme som hiv og kræft, så send en besked til denne e-mail: doctorosagiede75@gmail.com eller whatsapp +2349014523836 og du får det bedste resultat. Tag ting for givet, og det vil blive taget væk fra dig. Jeg ønsker dig det bedste.

    SvarSlet